Monday, June 11, 2012

RESEPI KEK COKLAT

-Bahan-bahan yang perlu ditambah:
  1 biji telor gred B
  ½ cawan air
  ½ cawan minyak jagung
  ¾  cawan susu cair

Cara-caranya:
-  Masukkan kesemua tepung kek segera adeQna ke dalam 
   bekas ‘mixer’
-  Masukkan semua bahan tambahan di atas.
-  Adunkan selama lebih kurang 5 minit atau sehingga pekat
-  Sapukan bekas pembakar dengan marjerin dan alaskan 
   dengan kertas surih.
-  Bakar selama lebih kurang 45 minit hingga 1 jam dengan 
   suhu 180° C
-  Boleh juga jika mahu dikukus,lebih kurang 30 - 45 minit
-  Sejukkan kek sebelum diletakkan toping.

Bahan Toping:
  Chocolate topping
  ½ cawan susu cair
  1 sudu besar gula pasir
  1 sudu besar mentega/marjerin

Cara-caranya:
-  Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk.
-  Kacau di atas api yang kecil sehingga pekat.
-  Sejukkan sebelum di tuang ke atas kek.
-  Hiaslah mengikut kreativiti anda.

No comments:

Post a Comment